2011. szeptember 27., kedd



Fehércsokis lightkóla torta




Hozzávalók:
• 2,5 dl Light Coca Cola
• 1 dl tej
• 20 dkg szobahőmérsékletű vaj
• 20 dkg kristálycukor
• 3 közepes tojás,
• 2 csomag vaníliás cukor,
• 35 dkg liszt
• 2-3 evőkanál cukrozatlan kakaópor
• 1 kiskanál szódabikarbóna
• 5 dkg tejcsokoládé és
• 5 dkg étcsokoládé darabokra vágva


A vajat robotgéppel keverjük össze a cukorral, majd a tojásokkal. Ebbe öntsük bele a tejet és a kólát. A kakaóport szitáljuk össze a liszttel és szódabikarbónával, majd így öntsük bele a masszába. Keverjük csomómentesre, majd öntsük bele a csokit. Öntsük a tortaformába és előremelegített sütőben 200 fokon kb 1 óráig süssük. Ha a teteje rugalmas, nem folyik akkor készen van. Ne süssük túl, nem baj ha egy picit lágy a közepe.
Az íze emlékezetni fog a browniera. Ha nincs tortaformánk, nyugodtan megcsinálhatjuk muffinként is. Én amikor beleöntöttem a tortaformába, utána raktam a tetejére fehércsoki darabokat, sőt Vera tavalyi szülinapján epres tejcsoki volt a tetején. :)

Kagyló fehérborban a la fogorvos Feri bácsi

A kedvenc fogorvosom szokása, hogy miközben könyékig a szádban van, recepteket mesél. Nem tudom miért teszi, hogy csökkentse a stresszt talán, de néha mond nagyon jókat. A kagylóreceptje pedig egyszerűen fantasztikus. (Amúgy a begyulladt bölcsességfogra a pálinkás vatta kiváló).


Hozzávalók:
  • 2 kg fekete kagyló (félreértés ne essék, két emberre)
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 üveg száraz fehérbor (Frittman pl szuper a kagylóval)
  • 1 csokor snidling
  • só, bors, vaj
  • kis körömkefe :)
  • bagett
Elkészítés:
Kidobáljuk a kinyílt kagylókat, majd lesikáljuk az algát a többiről. Egy nagyobb fazékba kevés vajon az apróra vágott fokhagymát megpirítjuk egy csipet sóval. Mehet rá a megmosott kagyló, és 2 deci bor. Befedjük, és magas fokon 5 percig pároljuk.

Közben a bagettünket felszeleteljük, megpirítjuk, és megkenjük apróra vágott snidlinggel, kevés sóval borssal elkevert vajjal. (Ismétlem, VAJ nem margarin, Solya kedvéért. Végképp nem olaj). Kipakoljuk a kagylót, és jó étvágyat. Természetesen a maradék bort meg kell inni hozzá :)

2011. szeptember 26., hétfő

Vaníliás almatorta

A hétvégi vacsora desszertjeként almatortát sütöttem, ami egy alapreceptből kiindulva saját fejlesztés :)
















Tészta:
  • 250 g liszt
  • 1 tk sütőpor
  • 1 csipet só
  • 75 cukor
  • 1 cs vaníliáscukor
  • 90 g vaj
Az összetevőket jól összegyúrjuk, majd 30 percre a hűtőbe tesszük pihenni. Ezután kinyújtuk a tortaformába, és 20 percig sütjük 170-180 fokon.

Töltelék:
  • 1 kg alma
  • fahéj
  • pici citrom
  • 1 cs vaníliapuding
  • 1/2 l tej
  • 1 cs vaníliáscukor
  • Cukor ízlés szerint
A vaníliapudingot szokásos módon megfőzzük, és hagyjuk kihűlni. Az almát felkockázzuk, majd ízlés szerint megszórjuk fahéjjal és kevés citromot csepegtetünk rá. A tésztát miután kivettük a 20 perc után a sütőből kicsit kihűtjük. Az alma felét összekeverjük a pudinggal és a tésztára halmozzuk, majd a maradék almát is a tetejére. Visszatesszük a sütőbe és 20 percig sütjük.

Teteje:
  • 3 tojás
  • 70 g cukor
  • 125 g tejföl
A tojás sárgáját a cukorral kikeverjük, majd hozzáadjuk a tejfölt. A fehérjéből habot verünk, majd óvatosan a tojásos-cukros-tejfölhöz keverjük. Ezt tesszük a tetejére a tortának, majd 20 percig sütjük ezzel is, míg a teteje szépen megbarnul.

A tortát úgy lehet szeletelni ha kihűtjük :) Én a fogyókúra kedvéért barna nádcukrot használtam :)

Pizzatekercs

Hétvégén vacsorázni volt nálunk az unokatesóm a barátnőjével, és ezt a nagyon kedvelt pizzavariációt vettem elő, ami igazán nagy sikert aratott :)
















Tészta:
  • 1 kg liszt
  • 2 csapott ek só
  • 1 ek szárított oregánó
  • frissen őrölt feketebors
  • 2 tasak szárított élesztő
  • 1/2 ek cukor
  • 6 dl langyos víz
  • 1/2 dl olívaolaj
Fontos, hogy a tészta összeállításánál a lisztet kb. 1 percre tegyük be a mikroba, illetve a víz is legyen langyos, mert így fog megkelni az élesztő. A tészta összeállítása után kb. 45 percet kell hagyni kelni, majd 4 részre osztom és kinyújtom jó vékonyra, és így lesz belőle 4 tekercs.
A tekercseket megkenem a paradicsomszósszal, és tetszőleges feltétet teszek rá: sonka, tonhal, füstölt sajt stb. tetszés szerint. Jó szorosan összetekerem, majd felvágom és beleállítom őket a tepsibe és megszórom a tetejüket sajttal. Egy adag kb. 15 perc alatt sül meg, mikor megpirul a sajt a tetején már jó is :)

Paradicsomszósz
  • 40 dkg hámozott paradicsom
  • 1 kicsi paradicsomkonzerv
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 2 ek olívaolaj
  • só, bors

2011. szeptember 23., péntek

Zabpelyhes csokis keksz


A fogyókúra hevében nagyon megkívántam az édességet, illetve szakdolgozatírás közben általában főzhetnének és süthetnékem támad :) Ennek eredménye lett a zabpelyhes csokis keksz, ami nagyon finom, 1 db kb 100 kcal :) Az alaprecept Stahl Judit Büntelen örömök szakácskönyvében található. És tényleg nagyon gyorsan megvan, próbáljátok ki!
















Hozzávalók:
  • 75 g zabpehely
  • 75 g liszt
  • 1/2 kávéskanál szódabikarbóna
  • 2 púpos ek cukrozatlan kakaópor
  • 50 g étcsoki
  • 100 g vaj
  • 150 g barna cukor (én barna nádcukrot használtam)
  • 1 tojás
200 fokra bemelegítjük a sütőt, majd az 50 g zabpehelyet kicsit meg kell pirítani, majd lehűteni és porrá darálni. Az így elkészült zabpehelylisztet összekeverjük a liszttel, a maradék zabpehellyel, az apróra összevágott étcsokival, kakaóporral, szódabikarbónával. A puha vajat habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a tojást. A cukros-vajas-tojásos keveréket fakanállal jól összekeverjük a lisztes keverékkel. Ezek után a kis golyókat formálunk, amit kilapítunk a tenyerünkkel a sütőpapíros tepsiben. Kicsit megduzzadnak a kekszek, úgyhogy lazán érdemes lerakni őket. Pontosan 8 percig kell sütni, majd miután kivettük, a tepsiben hagyni kell pihenni, mert a kekszek még puhák és eltörhetnek. És már kész is :)

Tényleg nagyon finom édesség, és fogyókúra alatt is fogyasztható - persze csak mértékkel :)

2011. szeptember 18., vasárnap

Kókuszos fehércsokoládékrémes palacsinta

Nem diétás, de isteni!

Megcsináljuk a palacsintákat, lehetőleg szárazabbra a tésztáját a megszokottnál.
A töltelék:
Egy tábla fehércsokit 5 dkg vajjal forró víz fölött megolvasztasz, míg egyenletesen folyós nem lesz. Ekkor még mindig a víz fölött egy 10 dkg kókuszreszeléket beleszórunk, és összekutyuljuk. Ha nagyon ragadós, kevés tejszínnel felpuhítjuk. Megkenjük vele a palacsintákat, mindegyikbe rakunk még pár szelet friss banánt. Az elkészült palacsintákat cointreaus étcsokoládés öntettel leöntjük.