A hétvégi vacsora desszertjeként almatortát sütöttem, ami egy alapreceptből kiindulva saját fejlesztés :)
Tészta:
- 250 g liszt
- 1 tk sütőpor
- 1 csipet só
- 75 cukor
- 1 cs vaníliáscukor
- 90 g vaj
Az összetevőket jól összegyúrjuk, majd 30 percre a hűtőbe tesszük pihenni. Ezután kinyújtuk a tortaformába, és 20 percig sütjük 170-180 fokon.
Töltelék:
- 1 kg alma
- fahéj
- pici citrom
- 1 cs vaníliapuding
- 1/2 l tej
- 1 cs vaníliáscukor
- Cukor ízlés szerint
A vaníliapudingot szokásos módon megfőzzük, és hagyjuk kihűlni. Az almát felkockázzuk, majd ízlés szerint megszórjuk fahéjjal és kevés citromot csepegtetünk rá. A tésztát miután kivettük a 20 perc után a sütőből kicsit kihűtjük. Az alma felét összekeverjük a pudinggal és a tésztára halmozzuk, majd a maradék almát is a tetejére. Visszatesszük a sütőbe és 20 percig sütjük.
Teteje:
- 3 tojás
- 70 g cukor
- 125 g tejföl
A tojás sárgáját a cukorral kikeverjük, majd hozzáadjuk a tejfölt. A fehérjéből habot verünk, majd óvatosan a tojásos-cukros-tejfölhöz keverjük. Ezt tesszük a tetejére a tortának, majd 20 percig sütjük ezzel is, míg a teteje szépen megbarnul.
A tortát úgy lehet szeletelni ha kihűtjük :) Én a fogyókúra kedvéért barna nádcukrot használtam :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése