2011. szeptember 26., hétfő

Vaníliás almatorta

A hétvégi vacsora desszertjeként almatortát sütöttem, ami egy alapreceptből kiindulva saját fejlesztés :)
















Tészta:
  • 250 g liszt
  • 1 tk sütőpor
  • 1 csipet só
  • 75 cukor
  • 1 cs vaníliáscukor
  • 90 g vaj
Az összetevőket jól összegyúrjuk, majd 30 percre a hűtőbe tesszük pihenni. Ezután kinyújtuk a tortaformába, és 20 percig sütjük 170-180 fokon.

Töltelék:
  • 1 kg alma
  • fahéj
  • pici citrom
  • 1 cs vaníliapuding
  • 1/2 l tej
  • 1 cs vaníliáscukor
  • Cukor ízlés szerint
A vaníliapudingot szokásos módon megfőzzük, és hagyjuk kihűlni. Az almát felkockázzuk, majd ízlés szerint megszórjuk fahéjjal és kevés citromot csepegtetünk rá. A tésztát miután kivettük a 20 perc után a sütőből kicsit kihűtjük. Az alma felét összekeverjük a pudinggal és a tésztára halmozzuk, majd a maradék almát is a tetejére. Visszatesszük a sütőbe és 20 percig sütjük.

Teteje:
  • 3 tojás
  • 70 g cukor
  • 125 g tejföl
A tojás sárgáját a cukorral kikeverjük, majd hozzáadjuk a tejfölt. A fehérjéből habot verünk, majd óvatosan a tojásos-cukros-tejfölhöz keverjük. Ezt tesszük a tetejére a tortának, majd 20 percig sütjük ezzel is, míg a teteje szépen megbarnul.

A tortát úgy lehet szeletelni ha kihűtjük :) Én a fogyókúra kedvéért barna nádcukrot használtam :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése