2012. január 31., kedd

Kolbászos karfiolfelfújt

Épp zöldségesnél voltam, és gyönyörű karfiolokat találtam :) Gondoltam ez egy jó kis könnyű ebéd/vacsora lesz egy hétköznap. Nos így is lett. Nem akartam egyszerű rakott karfiolt csinálni, hanem inkább valami könnyű dologra vágytam. Így alakult ki a karfiol felfújt, ami saját kreálmány, némi olvasgatás után. Vegáknak kolbász nélkül is tökéletes :)

fotó.JPG
  • 1 fej karfiol
  • 1 leveskocka
  • 15-20 dkg kolbász
  • 4 nyers tojás
  • kb. 5 dkg margarin
  • 3-4 dl tej
  • 2 ek liszt
  • 5 dkg reszelt sajt
  • só, frissen őrölt bors, szerecsendió
  • 1 gerezd fokhagyma
Bemelegítjük a sütőt 180 fokra :)
A karfiolt rózsáira szedjük, majd a leveskockás forró vízben félig megfőzzük. Ezután hideg vízzel leöblítjük, majd hagyjuk kihűlni. Közben közepesen sűrű besamet-t készítünk: megolvasztjuk a margarint egy serpenyőben, ha forró belekeverjük a lisztet. Kicsit pirítjuk, majd felöntjük tejjel, és jól összeforraljuk. Ízesítjük sóval, borssal, szerecsendióval. Ezt is hagyjuk kihűlni.
Ha ez megtörtént, akkor a tojások sárgáját belekeverjük a kihűlt besamelbe, majd az apróra vágott kolbászkát és 1 gerezd fokhagymát is is (hogy legyen íze :)). A végén lazán beleforgatjuk a felvert tojásfehérjét is (amibe teszünk kis sót, hogy keményebb legyen).
Kivajazott tűzálló tálban elhelyezzük szépen a karfiolokat, majd ráöntjük a sűrű, krémes isteni mártást.
30 percig sütjük, majd kivesszük, megszórjuk reszelt sajttal, és visszadugjuk még addig a sütőbe, míg a sajt megpirul (kb 8-10 perc). Kicsit hagyjuk kihűlni, majd megesszük :)

Egyszerű, egészséges, gyors és finom :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése