hozzávalók 5 főre
tésztához- 500 g liszt
- 3 dl tej
- 2,5 dkg élesztő
- 1 tk kristálycukor
- csipet só
- 1/2 citrom reszelt héja
- 1 tojás
- 10 dkg olvasztott vaj (a gombócok kenéséhez)
töltelék
- kb. 25 dkg sűrű szilvalekvár
- 10 dkg őrölt mák
- 5 dkg porcukor
elkészítés
- Az élesztőt a langyos tejben a cukorral felfuttatjuk.
- A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, a tojást, a citromhéjat és a felfutott élesztőt. Közepesen lágy tésztává dagasztjuk. Tiszta konyharuhával letakarjuk és langyos helyen 45 percig kelesztjük.
- A megkelt tésztát két részre osztjuk, mindegyiket 3-4 cm átmérőjű hurkává sodorjuk. A hurkákat 8-8 egyenlő részre vágjuk.
- A kis tésztadarabok közepébe 1-1 teáskanálnyi szilvalekvárt teszünk és gombóccá formáljuk, ügyelve, hogy jól összgömbölygessük, nehogy gőzölés közben kifolyjon a lekvár. A kész kis gombócokat megkenjük olvasztott vajjal.
- Egy szűrőbetétbe vagy párolótálba rakosgatjuk a gombócokat, egyszerre annyit, amennyi kényelmesen elfér benne.
- Ráültetjük egy megfelelő méretű lábas tetejére. A lábasban vizet forralunk (nem kell sokat, a párolóbetét alja pedig még véletlenül se érjen bele a vízbe!), majd ha felforrt mérsékeljük a tüzet, annyira, épphogy gyöngyözzön a víz. Lefedve, hogy a gőz ne szökjön ki az edényből, 10-15 perc alatt készre gőzöljük a gombócokat. Elkészültüket tű beleszúrásával ellenőrizhetjük.
- A kész gombócokat kevés olvasztott vajjal meglocsoljuk és porcukros mákot hintünk a tetejére.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése