2012. február 10., péntek

A gőzgombóc

A gőzgombócot mindenki szereti, már aki nem utálja a szilvalekvárt, nem egy ördöngősség elkészíteni, de nálam ez a recept a nyerő hozzá, voilá egy az egyben az eredeti (Petra a nosalty.hu-ról) Köszönjük szépen!


hozzávalók 5 főre
tésztához
  • 500 g liszt
  • 3 dl tej
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 tk kristálycukor
  • csipet só
  • 1/2 citrom reszelt héja
  • 1 tojás
  • 10 dkg olvasztott vaj (a gombócok kenéséhez)

töltelék
tetejére
  • 10 dkg őrölt mák
  • 5 dkg porcukor
elkészítés
  1. Az élesztőt a langyos tejben a cukorral felfuttatjuk.
  2. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, a tojást, a citromhéjat és a felfutott élesztőt. Közepesen lágy tésztává dagasztjuk. Tiszta konyharuhával letakarjuk és langyos helyen 45 percig kelesztjük.
  3. A megkelt tésztát két részre osztjuk, mindegyiket 3-4 cm átmérőjű hurkává sodorjuk. A hurkákat 8-8 egyenlő részre vágjuk.
  4. A kis tésztadarabok közepébe 1-1 teáskanálnyi szilvalekvárt teszünk és gombóccá formáljuk, ügyelve, hogy jól összgömbölygessük, nehogy gőzölés közben kifolyjon a lekvár. A kész kis gombócokat megkenjük olvasztott vajjal.
  5. Egy szűrőbetétbe vagy párolótálba rakosgatjuk a gombócokat, egyszerre annyit, amennyi kényelmesen elfér benne.
  6. Ráültetjük egy megfelelő méretű lábas tetejére. A lábasban vizet forralunk (nem kell sokat, a párolóbetét alja pedig még véletlenül se érjen bele a vízbe!), majd ha felforrt mérsékeljük a tüzet, annyira, épphogy gyöngyözzön a víz. Lefedve, hogy a gőz ne szökjön ki az edényből, 10-15 perc alatt készre gőzöljük a gombócokat. Elkészültüket tű beleszúrásával ellenőrizhetjük.
  7. A kész gombócokat kevés olvasztott vajjal meglocsoljuk és porcukros mákot hintünk a tetejére.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése